Thursday, 16 October 2014

Mihun Soto

Masak ni dah lama dah.. April 2013.. Taun lepas punya kau.. Hahaha.. Masa ni tengah preggy, teringin nak masak soto.. Tapi time tu duduk sorang, Mak Ayah g umrah, Naz kat KL, Nak masak makan sorang2 malas plak.

So, hari yang Mak, Ayah, Adik balik dari umrah, Naz and famili kakak balik Kulai.. Ramaila ada kat rumah so semangat sikit nak masak.



Resepi:

Bahan Utama

Mihun/Nasi Impit

Sup

Bawang merah - Kisar
Bawang putih - Kisar
Halia - Kisar
Cengkih
Bunga lawang
Kayu manis
Pelaga
Serai
Rempah sup
Rempah kurma
Perencah soto
Garam
Ayam

Bahan Lain

Daun sup
Taugeh
Kacang tanah (Goreng)
Suhun (Goreng)
Bawang goreng
Begedil
Sambal Kicap
Limau nipis

Cara Masak

Bawang merah, bawang putih, halia, rempah 4 sekawan, rempah sup, soto n rempah kurma tu kita tumis. Masuk air, serai.. Pastu masukkan ayam.. Garam jangan lupe pulak.. 

Senang aje.. Masuk2 campak2 aje dah siap.. Pastu pandai2 la adjust rasa dia sampai sedap..

Ita kalau masak makanan selain kek n biskut, memang agak2 je sukatan.. Sebab masa masak tu still bole adjust lgi mana yang kurang.. Kalau masak kek memang betol2 ikot sukatan sebab dah masuk oven takleh wat apa dah..


Siap! Diri sendiri makan memang rasa sedap.. Taktau la orang lain.. Tapi nampak sume makan abes je.. Sedap la tu.. Ahahahah


Burp

Alhamdulillah :D

No comments:

Post a Comment